lovelyemiralisa…

Salam Dari Newcastle Upon Tyne..

Emir+mata

kisahnya bermula apabila keputusan eye test emir di sekolah kurang memberangsangkan.

maka 4 minggu kemudian, sampailah surat appointment utk sight test di RVI.

bila ditanya, abang suka ke pakai spec?

yeah, i like!! ermm…apa nak kata!

tak sabar2 rupanya nak ke clinic utk check mata,

nnti emir dapat pakai glasses mcm ayah..senyum meleret…

hari pun tiba..

pagi2 dah mandi..punya xcited.

tapi nmpak jugak nervous nya..tidak kurang juga ayah..

(rasanya ayahibu yang terlebih – kalau boleh biarlah keputusannya baik2 saja..)

 

sampai di sana..main dulu..ambik mood.

 

iPhoto-13iPhoto-14

 

1st session

iPhoto-8

 beramah mesra

 

iPhoto-9

eye drop – dgn kata2 yang sangat manis, hilang rasa takut..

 

iPhoto-10

yeayy..dapat sticker!!

 

iPhoto-11

a big brave boy!

 

bila dah masukkan eye drop ni kena tunggu 1/2 jam utk next session. tunggu ubat tu meresap barulah boleh pemeriksaan selanjutnya..

 

jom, kita baca buku dulu..

iPhoto-12

iPhoto-15

(agak2 kat Mlysia mahu ke diorg provide toys camni punya banyak??)

 

selepas 1/2 jam..

 

2nd 

iPhoto-16

jumpa optician dulu..

 

then..

 

3rd 

iPhoto-18

barulah jumpa doctor..

 

dan

 

hasilnya…

yaaa…..cermin mata!!!

owhh…tidakkk….yang tak nak didengar akhirnya menjadi kenyataan…

cuba utk melawan kata, boleh ke kalau tak pakai..??

kata dokter hensem itu, 

dinasihatkan!! mungkin akan lebih baik..

ya..MUNGKIN!!

berdoalah…

 

 

finally…

iPhoto-20

 

dulu ayah sibuk dok pilih spec kat sini, dia pun sibuk pilih utk dia..

sekarang..senyum meleret sbb purposely ke sana utk dia..

hai abang..abang…

tidakkah kau tahu anakku bahawa amatlah tidak bes utk memakai benda alah ini…

(ibu pun sampai skg masih liatdegil utk memakainya..)


iPhoto-21

iPhoto-25 iPhoto-22

                                     pilihan ibuayah-lebih lasak                                pilihan emir 

 

kat sini nasib baik semuanya free…patah/pecah berganti..

kalau dah balik Malaysia??? hhuhu…

 

mana adikkk?????

 

 

haaaa……………….!!!!!!!!

 

adik pon?????

iPhoto-23iPhoto-24

owhh nehiii…nehiii…..


 

3 hari baru siap – menghitung hari…….

 


 

 


Advertisements

29 July, 2009 Posted by | Uncategorized | 5 Comments

dah lama saya tak buat kek..

 

GILE KENTAL ENTRY NI…

 

lama bertapa..

 

iPhoto-3

ini bukan kek iceland.. 😛

 

dah, nak pi kabut! tata..

26 July, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

dia..

dia pertama yang saya ada..

bertahun dia menemani saya..

dari utara ke selatan

dari timur ke barat

dari siang hingga ke siang…(ayt betul hrp mklum..)

setianya dia pada saya

begitu juga saya..

setia saya pada yang satu.

banyak sungguh jasa dia pada saya

melindungi saya sepanjang masa..

TAPI kini..

dia telah pergi

pergi dia tidak kembali

tiba2 menghilangkan diri

merajukkah dia?

terasa hatikah dia??

sungguh! tiada niat saya menduakan dia..

apatah lagi menigakan dia..

saya cuma berangan-angan..

belum lagi bertindak.

kini hampir dua minggu saya tanpanya..

kurniaan-Nya pada saya sepi tanpanya

saya amat merinduinya..

saya amat memerlukannya..

mana dia? di mana dia??

tiada siapa yang tahu..

dan kini..

saya sudah tak mampu bertahan lagi..

saya perlu mencari pengganti.

pengganti yang bukan satu kemahuan

tapi satu keperluan..

 

sesungguhnya..saya tidak akan melupakannya..

 

 

iPhoto

**dia dalam kenangan…

 

 

nota ibu : dpt 2 sbg pengganti…over!!


18 July, 2009 Posted by | Uncategorized | 7 Comments

NEXT

Pelik jugak..

tah apa yang bes dengan next ni

(peminat next jgn marah naa….)

akak tgk takdelah bes mana pun

(pendapat persendirian di ruang persendirian)

tapi..

kalau sale…mak aiii

org ramai beratur tak hengat

kul 5 bukak kedai

3 pg dh tercongok tunggu..

 (agaknya lah..)

oklah, beratur tunggu pintu bukak..

nak grab mana yg bes2 dulu kan..

tapi..ingatkan kt store je kena que

 

aihh… 

 

NEXT Queuing System

nak enter online store pun beratur jugak ker??

 

ermm…apa2 lah!

 

nota ibu : ada jgk yg cantik..

18 July, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

nak masak apa ni??

haih..kering idea laaa…

boring sungguh dengan ayam..daging..ayam..daging..

kalau dapat makan kat sinun kan bes..

ermmm….berangan lagi.

takpelah tak lama dah..

jeles tgk blog citer makan2 (jal, ko saja jer taw!!)

lagi plak

lama dah tak menceburkan diri (lari tajuk)

soft cheese dan rakan2 dh lama bertapa dalam fridge

tah bila toiinggg nak jd kek

urmmm….lama nya tak merajinkan diri

haihhh..

tetiba semngat mmbara!

nk mengekekkan diri..

tata!

 

 

iPhoto-97

nota ibu : boleh teka yg mana pelanggan tetap restoran ibu??

14 July, 2009 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

saya mau..

salam,

nak masuk alam khayalan kejap…

tadi dok potpet2 ngan zirah, my classmate – utm. masing2 punya impian yg sama…waaa….kami mau itu!!!

 

utk sekian kalinya, saya mmpersembahkan buah hati idaman saya…*dgn harapan, muncullah ia di pintu 286, secara SUPRISE!!!!! huhu….alangkah…..


idaman 1 : 

Preview

seriously, mak suker!!!

 

tapi kalau tak dapat yg tu pun, yg ni pun okay….hukhuk

Gucci - 2009 fall winter handbags-2

 

Gucci - 2009 fall winter handbags-1.jpg

 

tgk pada £, convert to RM, masih lagi ok banding harga di sana..tapi sangatlah jauh melangkaui bajet diri sendiri utk sebuah handbag..*apa perlu saya buat utk mendapatkanmu wahai idaman hati??

kata chenta..“reward yourself…”

err….valid lg ke ungkapan tu utk yg ini, u??

 

*zirah, kalo hang dapat dulu, aku memang super duper jelessss ockay!!!!! tapi takpe, dapat belikan hang pun dah puashati…huhu…cepat order!! 

 

nota ibu : berangan ok per….

 


13 July, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

guruh.

owhh buat pertama kalinya kedengaran guruh di ncl ni…

yeahh…di kala panas membahang, kedinginan hujan amat didambakan..

alhamdulillah hujan..**tp ahad jgn lah plak hujan! 😛

harus diingat, panas disini tak sama panas di Malaysia.

Rasa cam matahari betul2 atas kepala..tapi mereka2 itu sangat senang hati menadah terik matahari.

pantang jumpa padang, bersidai lah bak sotong. 

tak payah tunggu ke pantai..

kat depan rumah pun berjemur dgn bikini…park apatah lagi..

hikhikhik…memang kelakar umat manusia di sini..

 

iPhoto-67

 

kalau lama lagi kat sini, harus ibu moyan nk beli benda alah ni..

musim2 panas ni syok plak tgk org bersiar-siar dgn beskal. 

sungguh comel bila disertai ank2..loving gitu!!

 

nak berangan jap..

kalau ikut umur alisa skg, seswai la yg ni..

 

Bicycle-Baby-Carrier.jpg 314×341 pixels

 

 

dulu time pegi cambridge/ oxford, berangan nk yg ni..huhu…

(sbb ramai mak2 salleh kat sana angkut anak pakai ni)

 

 

 

bk33835-pic.jpg 420×308 pixels

 

tp ni kalau winter seswai la..time panas2 ni kena la togelkan dia..

 

taga.jpg 250×250 pixels

 

cam bes kan?? hikhik…ala2 bersenam senaman gitu!

tak berani nak suarakan kat chenta. 

nanti katanya…

“ibu hangat2 ** ayam jer..”

dah tahu…

huh! bantut niat suci murni mak!!

 

(kenalah  start pikir gym mana nak pegi kat melaka bisuk2..haha..poyos!!)

 

 

nota ibu : xdpat mak sidai bj hari ni..terbntut smgt yg berkobar2…

6 July, 2009 Posted by | Uncategorized | 5 Comments

Siapa paling hensem??


iPhoto-66

 

dlm tube 3 jejaka ni berposing..anak2 sapa? anak pak ya ngan makcik jamilah. owhh..ok. uda, along, achik.

bila ditanya soalan cepu mas, sapa paling hensem?

kakak thirah : ayah!!!  a.k.a along

adik : baa..baaa…daa…(tak dapat dikenal pasti maksud bahasa adik, mungkin pakcik sebelah kot)

abang : uda!! (3 kali soalan diulang suara, 3 x jwpan yg sama)

 

akhirnya abang dpt adiah giant pencil dr uda atas ketulusan hati seorang kanak2..hhuhu…

*ayah?? grrrr…tensen!! hahaha….

ibu? no comment!! lallalalaa….

4 July, 2009 Posted by | Uncategorized | 1 Comment

Iklan jap..

Iklan lagi…

**hai byk betul iklan sebelum buletin utama di sambung..

iPhoto-52

sejak ada mereka ini, kerja saya menjadi lebih mudah. bertukarlah kepada PATAK’S…anda pasti berpuas hati!!

 

nota ibu : rasa cam tak dok UK jer…

 

***

nk luahan perasaan aci dak??

err…tak yah lah. biarlah…biar ku simpan saja perasaan ini…huhu…..

dot dot dot….fikir sebelum buat boley?? cari idea sendiri boley??

sekian terima kasih!

3 July, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

kenapa saya malas mengapdate?

wah panjangnyet tajuk itu..tajuk soalan gitu..hahah

jawapanya: ya saya sgt mls. bukan malas sbb malas tp malas sbb sangat tak smpt. time sgt sempit…(menjwb soklan ker ni cekgu??)

dh janji dgn org2 kg utk habiskn cerita yg tertangguh, masih lg belum settle..adehh, nk mengapload gambar satu hal…*header pun cam hampehh jer..mls nk ngedit konsepnyer!

skg ni hujan..cuaca tak menentu. yg pasti smlm dpt jemur baju kt yard buat pertama kalinyer dlm sejarah newcastle..yeayy!! tak pyh nk gi dry2 lg..jimat £4 semenggu. (baju yg beranak pinak tu mmg sgt byk okeh, tah mana dtgnyer..hikhik) 

smlm jugak ke metro centre buat pertama kalinya sejak summer sale bermula..yess..sila percaya! serious..kami berjaya men-grounded diri sendiri dlm masa seminggu ni….sebok dgn urusan masing2, jdnya baik me or chenta, dedua tak bernafsu utk keluar jenguk tmpt2 sopin. haha..sungguh luar biasa. lg pulak kena la ikat skit utk project yg akn dtg…

sebenarnya dh lama menunggu summer sale ni..katanya lg bes dr boxing day. tapi bila tgk smlm, xde la bes sgt, mungkin jugak belum masanya lg…

masuk ZARA, xde yg menarik. harga still mahal. huh igtkn sama cam boxing day dulu..ermm…tersasar. frust! masuk DEBENHAMS, 70% bagai, still xmenarik perhatian, lg pulak xde mood nk tgk lelama sbb belum pape dh penat ngan alisa yg bila terlepas jer dr stroller, haru biru ibu nk mengejar…adoiii!!  

sudahnya, smpt beli brg pesann org saja la..tu pun kotaknya besar yg amat, nasib baiklah p&t ada, bertukarlh ia mnjadi troli serbaguna..huhu..

satu yg xbleh missed tentulah clarks store. ayooo!! mmg xbley thn…lg2 benda alah ni dh turun separuh hagenyer..fuhh sebaik last month xsmpt beli kalo tak rugi £9! kembang jugak hidung sbb mmpu menunggu hingga ke summer sale, dan tak tertipu dgn harga be4 sale. hahah! 

 

Blimp B-C B Season Sandals-ClarksBlimp G-C G Season Sandals-Clarks

 

 abg kata ni shoes utk pegi beach..hamboiii….!!

ibuayh dpt jersey newcastle yg merundum harganya sampai ke tahap paling bes..£10 jer…hehe sian newcastle, semuanya jatuh! beli pun bukan apa (cehh malu nk ngaku ker??), kira souvenir dr newcastle lah kan selain fridge magnet yg still tak jumpa2 lg nih…(mana nk cari erk?)  

lps tu plak masuk mothercare utk cari brg2 pesann org lagi…ternmpk harness plak.

Harness - girl _ mothercare-1

 

disebbkn kepenatan mengejar alisa td, toinggg….tiba2 muncul mentol ‘bling bling’ nk try harness pd si kecit tu…padahal ibuayh mmg tak suka sangat dan tak berniat langsung nk pakaikan benda alah ni…sbbnya, nmpk sgt tdk kemanusiaan nk control budak dgn cara itu…cam … la plak…huhu..

tp sbb penat sgt, tertewas dan TERbeli jugak. terus jer try pakaikan dan yg paling sebok semestinya si abang lah! nk pegangkan adiknya..

o..ooo bukan senang okeyy!! si dia kecit tu nk pegang sendiri talinya!!! adoiii….makanya ribut di situ plak, berebut dgn abg, masing2 nk pegang tali tu. adooo amma appa!!!

sudahnya, dgn percubaan yg terang benderang tdk akn berhasil misi tersebut, tak sampai 5 menet beli, return semula itu barang…hahahaha…menarik sungguh! kata ayah, “dh tahu dah, tp nk puaskan hati ibu, bg beli jugak…” 

dan si kecit itu kembali riang ria lepas bebas….

**

ayhchik dh letak jawatan dgn londonsale..memulakn perjlnn baru dlm hidup. menempuh alm pekerjaan..

uwaaaa……saya keseorangan!! harap2 ayhchik dpt posting tmpt yg bes2..ada internet ekses, boleh lapor diri ngan londonsale semula..hikhik. 

**

amboii td kata malas, tetiba mcm2 citer keluar..ermmm dahlah. nk pi buat apa yg patut…

daaa….

 

nota ibu : nnti sambung cerita fort william..

3 July, 2009 Posted by | Uncategorized | 1 Comment