lovelyemiralisa…

Salam Dari Newcastle Upon Tyne..

rumah baru..

salam…

emiralisa dah pindah rumah..again…yeayyy!!!

jemput datang rumah baru emiralisa yer..!

http://lovelyemiralisa.blogspot.com/

tata!

19 June, 2010 Posted by | Uncategorized | 1 Comment

MY MAY..

MAY..

LABOUR DAY (hehe..)

MOTHER’S DAY

TEACHER’S DAY

EMIR’S BORN DAY (sangat berkaitan ockayy!!)

ANNIVERSARY

WOWW!!


nothing much dear…..just this..

really adore..

owhhh….can’t wait for this new baby….!!

12 May, 2010 Posted by | Uncategorized | 1 Comment

Selamat Hari Ibu..

Salam..

ok, malam ni terasa sedikit rajin untuk memblog. Bukan apa takut terlupa bila tiba harinya..

diam tak diam dah masuk 6 tahun saya menjadi seorang ibu..

masih lagi terasa perasaannya waktu saat pertama dulu.

Rasa tak percaya dah ada anak…hehe..maklumlah, perasaan muda remaja..

bes ada anak.

lagi bes kalau umo muda tp anak berderet..5 ker, 7 ker, 10 ker….

memang menjadi impian. tp…rasa mcm tak mampu jer..

tak mampu dr segala segi.

fizikal dan mental..

layan karenah anak memang seronok,

tapi penat! lebih2 lagi bila ada tekanan di tempat kerja

kesian anak bila penat tu dibawa balik ke rumah..

walau di cuba sedaya upaya melayan,

kadang2 terbabas jugak.

sebab tu project ke-3 asik tertangguh jer..

takut tak mampu menggalas.

nak..bukan tak nak..

nakk sangaatttt…

tapi skg mungkin blom sesuai..

tapi bila??

tah! xde jwpn..

okay, sebelum saya melalut tak pasal, balik pada tujuan n3 sebenar..

Untuk bonda tercinta, ibunda mertua terkasih dan semua ibu2 di dunia yang sgt dikagumi…..


Menjadi ibu bukanlah tugas yang mudah. kita perlu menjadi ibu untuk tahu betapa berharganya ibu kepada kita…

Kasih sayang yang tak akan pudar untuk kalian..semoga hidup sentiasa dirahmati dan diberi kesihatan yang baik disamping anak cucu yang sentiasa menggembirakan….aminn.

7 May, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Daisy+Minnie..

Bertemu kita sekali lagi dalam episod ruang tamu rumah saya..hahah poyo!

ruang ni seperti biasalah, amat jarang digunakan..kalau adapun minnie ngan daisy jer yg suka bersantai-santaian di petang hari..

sofa ni ceritanya bukan pilihan sebenar akak leong….kalau ikut akak, akak nk spesisnya lain.

kurang-kurang camni kan…

sangat gojesss kan?? kahkahkah…takdelah, aku tgk pun mcm karipap gulung jer….sikit tak bekenan!

tapi harus kucari mana nak dapat yg mcm ni…heheh..seksisss

tp jawatankuasa bersama tak luluskan..akak nk merajuk rasa kurang berbaloi pulak….bila mintak kaler kesukaan, langsung direjek dgn alasan jgn berangan nk pakai sofa putih kalau anak dah 2! maka akak redho dlm terpaksa….

putih ini sangat menawan bukan? sila setuju!!

tp akak paling suka ni!! inilah pilihan sebenar akak leong…

memandangkan yang lain2 akak dh menang, maka rayuan pihak lawan agar pilihan sofa diberi padanya harus akak tunaikan…huhuuu…tp suatu hari nanti, pasti aku bwk balik jugak seketul ini utk di mix and matchkan….insyaAllah kalau ada rejeki..

cuma sekarang ni masih dlm penburuan coffee table yg sangat susah nk jumpa mcm ni…


kalau ada sesiap penah nmpk, sila maklumkan pada saya yer!


ya, penggunaan gambar yang sangat klasik..almaklumlah, penat bawak balik dr uk..heheh..kurang2 sebulan boh dia kat situ, kang rasa tak berbaloi pulak ngangkut…..okay..tambah lagi sebulan!

cermin pada tiang tu agak kurang berfungsi..konon nk luaskan ruang, sekali jaraknya sebegitu, tak berapa nak nampak.. tapi yang tak tahannya…org yg buat ni siap tanya, mana dapat idea ni? 1st time sy buat cermin pd divider ni…heheh…

kembang sekejap. tpp….betul ker?? heheh…ya lah, mungkin org melaka blom ada kot, tmpat lain dh melambak…

tahlah, tak kesah ponn…idea baru ke lama ker, yang penting apa kita nak dapat..kan..kan!

oklah, bnyk nk cerita tp ngantuk giler sudahhh…sekarang ni mmg tgh bz tahap dewa..penat badan toksah cakap. dari sekolah sampai ke rumah..ada masa curi2 mcm ni br blh lepak mengadap. tu pun sampai terlebih had masa…dh pukul 12.30 dah…tdo..tdo..kang dapat 5 jam jer..adusss..tekanan makin dirasa. cikgu skg xmcm cikgu dulu..

kalau tanya bes tak jd cikgu??

MENYESALLLLL!!!!!!!!!!!!!!

ok dah melalut, nnti2 sambung..nite2!


3 May, 2010 Posted by | Uncategorized | 1 Comment

Mari bersantai..

Ni satu lagi port yang paling rakyat jelata suka. Ideanya datang dari salah satu show house yang dulu sangatlah suka kami terjah. Ikutkan rumah tu dia buat dining area, guna Japanese table. Tapi kami transformkan idea tu utk watching area dan mini library.

kerja2 awal pemasangan platform.

taraaa…nilah hasilnya..

sebenarnya banyak lagi buku budak2 ni yg tak termuat kat situ. tunggu next project, set up 2nd library kat family area kat atas. tunggu setel segala kotak2 yang berketul2 lg tu, baru blh mekap atas pulak. huhuu…penatnyer!!

ni pengunjung pertama EMIRALISA’s MINILIB..hehhe


selain fungsinya sbg tempat melepak anak beranak, boleh juga dijadikan katil segera utk para tetamu ya tuanpuan….kalau rasa panas, taknak tilam pun boleh sbb adalah sangat selesa tidur atas benda alah ni..hehe…

so lps ni, acara menampal dinding la plak..perem2, oklah. tp wallpaper, tunggulah bajet berikutnya…..huhuu..

sekian..

next episode : living room

28 April, 2010 Posted by | Uncategorized | 3 Comments

dapur saya..

cerita yang dah lama terperap..

alkisah dapur saya..

ni 3D design..

realitinyer ini….

ni lagi real….huhuu..

tetiba nmpk byk barang luaran…isk, dlm gambar nmpk serabut la plak!

mcmana nak meminimakan pemandangan di sini?? kalaulah semua boleh masuk dlm..alangkah bahagianya mata..

tapi sah2 fungsi tempat ni..yalah, selama ni koya tgk dapur omputess yg cantek, kemas, simple jer….

sbbnya dorang ni ada microwave satu dah cukup….dapur bukan untuk masak pun kann….tak mcm kita…

errr….akak melayu ni masak kerrrr????😀

agak2 mana satu ayer tangan saya?? kahkahkah…

ya…ada taw!!

story nya:

1. dapur ni blom siap sepenuhnya. tgk jenang pintu toilet blom abis mekap lagi. tunggu cina tu tak datang2..xpe, duit dia kitaorg hold lg RM2k++. ko tak datang, aku cari kontraktor lain. setel!

2. island ni asal usul nya ditgh2. tp bila tgk jalanraya yg xbrapa nak lapang utk askar2 batalion lalulang, maka tak menjadilah island ku itu..jadilah dia tanjung disitu…huuhuuu…

3. tetiba jd peberet port utk segala aktiviti..tu yg lappy en. suami pun menyinggah. ala2 kopitiam gitu..

dan….

4. w/pun ada dapur segala bagai alatan canggih tak canggih, dapurku masih suci murni sbb kami dh sebulan lebih  tumpang masak kat ‘MyRasaRasa’…hehhee…ok2, saya berjanji apabila jenang pintu sudah siap, dapur kita akan mula beroperasi..(heheh..ada kaitan ker??)

**ni bukan rumah saya, ni rumah makcikea..


bersambung di episod seterusnya..banyak lg blom setelllll!!!!!!!!!!!!!

23 April, 2010 Posted by | Uncategorized | 8 Comments

apa cerita.

salam..

oyehh saya sempat singgah di sini..

saya sedang melayan kegilaan saya yang terbaru.

dah kata, saya memang tak pandai beli satu. ya, ini semua salah gen bonda saya… ampun!

hasil dalam masa 2 hari bekerja…

ini anaknya, maknya masih dalam proses pengumpulan..

maka dengan ini saya sedang berkira2 mengurangkan stok pesen2 era terdahulu….**mari menspacekn w/robe…hahah**

tulah akibat terlebih hormon cpt jemu dlm diri..**plus hormon tak sedar diri yang amat tinggi…kesian saya!

@Pekan Rabu di hari rabu..



tata!

22 April, 2010 Posted by | Uncategorized | 1 Comment

cerita baru..

ada cerita baru tp tak sempat sangat nak update. cerita pindah rumah, cerita operasi memenuhkan rumah, cerita bday bash alisa, cerita kaum kerabat datang..macam2 cerita lah!

nanti bila dah senang akak update okay! tata..

31 March, 2010 Posted by | Uncategorized | 1 Comment

cerita cekgu..

salam..

ari ni sabtu..

another sabtu yg kena keja..

aduhai betapa malasnya nak pi skolah hari sabtu..

tapi mengenangkan imbuhannya seminggu cuti raya cine nnti,

akak gagahi juga..

hari ni akak pakai lain skit dr biasa.

alah bukan pelik apa pun..

skirt ngan blaus jer.

almaklumlah cekgu, semuanya xboley..

tapi akak ni degil.

akak belasah jer, asal bukan seluar…

bosan sehh asik pakai baju kebangsaaan jer..

pelik jugak, kalau kaum lain boleh jer..mcm2 pakai.

kita apahal takboleh pulak?

bagi akak, selagi sopan, pa salahnya

jubah ke skirt ke..adalah lebih baik dr kebaya ciktipah janda tu..

ketat, belah sana-sini..

sebenarnya kalau sekolah kl dulu akak hentam jer. ari2 biasa pun..

takde pun yg menegur.

cuma bila pakai jubah adalah yg sound…

pelik!

tp kat sek melaka ni jubah ok jer…

skirt plak yg nmpk weird…

so bila akak pakai hari ni,

ramailah yg menegur…

bagi akak takde yg luar biasa pun..

biasa jer..

bukan akak pakai skirt yaribba yaribba pun..

bukan takat cekgu, budak2 pun ramai yg tegur..

tp antara ramai2 tu…

tetiba..

akak terima surat chenta…

hahahhahaha….

budak ni akak selalu marah..

kerja lambat asik main jer…

tapi hari ni..

tetiba akak terkedu, sampai tak boleh nak marah dia lagi..

lain cekgu ajar, lain dia tulis..

patutlah khusuk jer dr tadi…

rupanya ini yg dia dok mengarang..

err….budak darjah 2 agak2 ikhlas tak?? hahahah

akak selalu bwk kamera walau dimana dikau berada…

tetiba akak rasa nak snap gambar dia buat kenangan..

bukan sbb dia menceriakan hari sabtu akak..

tapi sbb dialah, akak dapat pengajaran baru di hari sabtu..

smlm akak dapat adiah. pun dr budak yg selalu kena marah..

akak tetiba rasa nak meresap dlm alam kanak2 semula…..tak ada perasaan dendam atau kecik hati kalau kena marah.

seronok kan?

sekian cerita hari sabtu saya..

mari membuat lawatan muhibbah ke jusco baru sekarang!!

6 February, 2010 Posted by | Uncategorized | 3 Comments

cerita macam-macam..

salam…

okay..okay.. akak tahu lama giler akak tak berblog!

bukan takde citer nak di share tapi memang terlalu amatlah malasnya..

tambah lagi masa yang amat2 terhad utk bersantai-santaian..

tapi hari ni tetiba terlebih rajin..

oleh karna semua kanak2 telah selamat dipengsankan, ayahnya pulak takde (dh 2 hari akak jd supermum uruskan 2 kanak2 aktif sendiri), maka hari ni akak tetiba tersuntik semangat nak menghapdate blog…

jom layan..

yang pertama : dh dapat design 3D utk kitchen cabinet. walaupun bukan 100% yg kita nak, tp takpe, kita tepek sini dulu hasil ilustrasi pakar2 kabinet ni..(periuk nasi itu sungguh tidak tahan…klasik nyah!)

yang kurang menepati…

1. takde glass door utk unit atas. nnti nak boh portmerion akak tak nampak…… :{

2. takde space utk microwave atas oven.

3. takde island (errr…yg tu akaun lain lah. ok akak lupa!)

4. drawer taknak kiri kanan utk dry kitchen. satu cukup!

walaupun dapur akak ni kecik jer, tapi nak gak letak island merangkap breakfast station kat tgh2 halaman tu. makanya upacara pencarian yg sesuai akan dilakukan secara agresif sedikit masa lagi. mula2 nak include semua sekali, tapi dia nak RM2700 utk island saja. so, mungkin boleh cari yg murah skit kat tempat lain. walaupun bukan nyatoh, agak2 matching dgn konsep, takpelah.

harap2nya hujung bulan dah boleh siap..tak sabar! ( soalan chenta : masak ker nanti?? – err….excuse me….!)


kanak2 riang dok memilih mana fridge idaman….

cerita langsir.

sebenarnya akak suka sgt buat lawatan muhibbah ke show house..pastu berangan! hehe

dan ni yg terbaru, show house ni tetiba ada langsir sebijik yang akak dok usha.

cuma kaler jer lain. so insyaAllah akan kuteruskan dgn pemilihan ini…simple but nice (kurang2 pd mata akak la..)

sebenarnya curtain tu boleh jer jahit sendiri (cheewah cam pandai jer..hehhe tp memang simple jer. yang pasti bonda la tukang jahitnya, bukan ai! heheh).

tapi blinds tu yg masalah problemnyer..sama ada nak tempah sekufu dgn curtain atau pakai roman blinds yg beli kat uk dulu…ermm…takpe, kita tgk dulu camana nanti….

bila nak pi ukur tingkap ni u??? kang ada yg masuk rumah pakai sokkabar jer ni kang…

cerita dua:

aktiviti berpoya di melaka sebenarnya bagi org yg dok melaka amatlah terasa keboringannya. 2-3 minggu dok cover tempat yg sama, tatau mana nak pegi lagi…memang boring tahap gaban!

ok! mak anak beranak memang over…

cerita tiga : errr….

dah lah. esok kerja…

huhuuu..tak suka keja sabtu!!!

nite2!

psssttt…boleh tak nak cakap…hati akak baru dan dah terbukak luaasss untuk dslr….ok..ok….masuk q dulu…😛

5 February, 2010 Posted by | Uncategorized | 5 Comments

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.